Plaatsen

Goed nieuws voor alleenstaanden die een hypotheek zoeken in 2024!

Heb je het goede nieuws al gehoord? Voor alleenstaanden die op jacht zijn naar een hypotheek in 2024 is er licht aan het einde van de tunnel! Vanaf 1 januari van dat jaar gaat de leencapaciteit voor singles omhoog. Dit betekent simpelweg dat het bedrag dat je kunt lenen gebaseerd op je inkomen een flinke boost krijgt. En het wordt nog beter: deze verandering geldt voor álle inkomens, niet alleen voor diegenen binnen de vroegere inkomensgrens van € 31.000. De leencapaciteit verschuift van een hoger financieringslastpercentage naar een vast hypotheekbedrag van € 16.000.


Waarom is dit zo geweldig? Nou, voor alleenstaanden die al een tijdje dromen van een eigen huis op de huizenmarkt, opent dit een hele nieuwe wereld aan mogelijkheden. Het vergroot simpelweg de kans om een huis te vinden dat perfect past bij wat jij zoekt. Een sprong voorwaarts voor alleenstaanden op de woningmarkt, zou je kunnen zeggen.
Nu, laten we eens duiken in de cijfers om die veranderingen in leencapaciteit voor alleenstaanden concreet te maken:
Tabel: Maximale hypotheek 2023 en 2024 voor woningen met energielabel C voor alleenstaanden (rente = 4,25%)
tabel
Deze tabel? Die is goud waard voor iedereen die van plan is een hypotheek af te sluiten. Hij geeft je een helder beeld van hoeveel je kunt lenen als alleenstaande.
Maar wacht, er is meer goed nieuws! Vanaf 2024 gaat de manier waarop studieschulden meetellen flink veranderen. Hypotheekverstrekkers kijken niet meer naar hoe hoog je studieschuld ooit was, maar naar het bedrag dat je nog daadwerkelijk moet terugbetalen. Dit betekent dat de maximale maandelijkse hypotheeklasten worden aangepast aan het bedrag dat je op dat moment nog aan studieschuld hebt openstaan.
Dit is een grote stap voorwaarts voor iedereen die met een studieschuld zit en een huis wil kopen. Het vermindert simpelweg de impact van die studieschuld op je hypotheekaanvraag.

Echter, een kleine disclaimer: hoewel het rekenen met studieschulden nu anders wordt aangepakt, kunnen de rentestijging op die schulden en de wegingsfactor van de maandlasten toch nog een negatieve invloed hebben op het maximale hypotheekbedrag. Dus, voordat je een hypotheek afsluit, is het slim om dit goed te checken.
Laat je daarom goed adviseren voordat je de sprong waagt. Hypotheekadviseurs en financieel adviseurs kunnen je daar enorm bij helpen.
Als alleenstaande in 2024 liggen er meer mogelijkheden voor het grijpen als het om hypotheken gaat, en je hebt een beter inzicht in de impact van studieschulden. Dus, bereid je goed voor en ontdek alle opties die je hebt!