Plaatsen

De drie wegen van samenzijn: trouwen, geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract

De drie wegen van samenzijn: trouwen, geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract

Er zijn verschillen tussen trouwen (een huwelijk) of geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract. Laten we de belangrijkste verschillen eens bekijken:

Huwelijk versus geregistreerd partnerschap:

Beëindiging:
Bij een geregistreerd partnerschap kan de beëindiging buiten de rechter om plaatsvinden, zolang er geen minderjarige kinderen zijn. Bij een huwelijk moet je altijd naar de rechter voor de beëindiging.
Een scheiding van tafel en bed, waarbij je formeel op papier niet scheidt maar andere zaken wel loshaalt (bijvoorbeeld om financiële redenen of vanwege geloofsovertuiging), is alleen mogelijk bij een huwelijk.

Internationale erkenning:
Een huwelijk wordt wereldwijd erkend, terwijl dit bij een geregistreerd partnerschap niet altijd het geval is.

Ritueel aspect:
Formeel vereist een huwelijk een ja-woord om het rechtsgeldig te maken, terwijl dit bij een geregistreerd partnerschap niet nodig is.


Samenlevingscontract:
Bij een samenlevingscontract hoor je volgens de wet niet automatisch bij elkaar. Je moet zelf meer zaken regelen,  zoals rechten en plichten.

Rechten en plichten:

Huwelijk of geregistreerd partnerschap: Je hebt automatisch bepaalde rechten en plichten tegenover elkaar, zoals recht op elkaars erfenis en de plicht om voor elkaar te zorgen.

Samenlevingscontract: Hier heb je niet automatisch dezelfde rechten en plichten. Je legt deze zelf vast in het samenlevingscontract, bijvoorbeeld over erfenis of bijdragen voor het huishouden.

Gemeenschap van goederen:

Huwelijk of geregistreerd partnerschap: Hier geldt automatisch de wettelijke gemeenschap van goederen, tenzij je andere afspraken maakt bij de notaris.

Samenlevingscontract: Hier geldt niet automatisch de gemeenschap van goederen. Wil je dit wel? Dan leg je dit vast in het samenlevingscontract.

Ouderlijk gezag over kinderen:

Huwelijk of geregistreerd partnerschap: Bij samen kinderen krijgen, heb je automatisch ouderlijk gezag over hen.

Samenlevingscontract: Alleen de moeder heeft automatisch ouderlijk gezag. De partner kan de kinderen wel erkennen om ook officieel ouder te worden.

Staan jij en je partner op het punt om een volgende stap te zetten en kunnen jullie wat extra informatie gebruiken? Of ben je gewoon klaar om de volgende fase te starten? Ons team staat klaar om je te assisteren!